Wybór bielizny stołowej do restauracji – przydatne rady

bielizna stołowa

Po wejściu do restauracji klienci zwracają uwagę przede wszystkim na wygląd wnętrza i jego czystość, a także na stan zastawy oraz obrusów i serwetek. Jeśli to wszystko jest nienaganne, to można się spodziewać, że również podczas przygotowywania potraw w kuchni zachowany został podobny poziom higieny i świadczy to bardzo dobrze o danej placówce.

Serwetki

Na stołach restauracyjnych często używa się serwetek papierowych, które są tanie i niekłopotliwe w użyciu. Jednak w restauracjach o większym prestiżu warto zainwestować w serwetki materiałowe, które są znacznie bardziej eleganckie. Najlepszym wyborem są wykonane z czystej bawełny, które można prać nawet w bardzo wysokich temperaturach, aby zachowały higieniczność, a następnie krochmalić w celu nadania im lepszego wyglądu.

Obrusy

W odróżnieniu od serwetek obrusy i bieżniki przeznaczone na stoły restauracyjne warto wybierać z bawełny zmieszanej z włóknami syntetycznymi. Taka tkanina z dodatkiem poliestru charakteryzuje się subtelnym połyskiem i będzie bardziej miękko układała się na stole. Jest również trwalsza i nie wymaga prania w bardzo wysokich temperaturach, aby odzyskać nieskazitelną czystość.

Dodatkowo poliester wykazuje właściwości hydrofobowe, a to znaczy, że jego włókna odpychają cząsteczki wody i nie wchłaniają jej, dzięki czemu jest bardzo odporny na wszelkie plamy z napojów czy jedzenia.

Przy wyborze obrusa oprócz rodzaju materiału, z którego został zrobiony, ważna jest również jego grubość, ponieważ zbyt cienki będzie prześwitywał, co nie wygląda dobrze. Dlatego warto kupować obrusy wykonane z tkanin masywnych o wysokiej jakości, które sprawią , że nasz stół będzie przyciągał uwagę gości swoim pięknem i dzięki temu zachęcał do zjedzenia przy nim posiłku.