Hotele butikowe

hotel butikowy

Hotele typu butikowego (boutique) są dość nową kategorią na rynku usług hotelarskich, ponieważ pierwsze obiekty tego typu powstawały w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Lokalizowano je najczęściej w centrach miast, niejednokrotnie w zabytkowych i wspaniale odrestaurowanych budynkach, ale jednocześnie wyposażonych we wszystkie najnowocześniejsze udogodnienia zwiększające wygodę pobytu w nich.

Definicja

Mianem hotelu butikowego określa się niewielki obiekt o wysokim standardzie, który powstał, aby móc zaspokoić potrzeby zamożnych klientów ceniących przede wszystkim takie cechy jak kameralność, indywidualizm, spokój oraz unikanie pośpiechu i nadmiernego hałasu. Zwykle taki hotel nie należy do żadnej z sieci i urządzony jest z dużym smakiem a jednocześnie niebanalnie. Może znajdować się w budynku zabytkowym z oryginalnymi dziełami sztuki czy też meblami z epoki, co jeszcze podkreśla jego niepowtarzalność i luksusowość. Jednocześnie w swoim wnętrzu posiada wszelkie nowoczesne udogodnienia i instalacje, które zapewniają wygodę i komfortowy pobyt każdego z gości.

Dbałość o wszystkie elementy oferty

Hotel typu butikowego może znajdować się w centrum miasta, na jego obrzeżu lub nawet w niewielkiej miejscowości turystycznej. Niezależnie od tego, czy goście wynajmują pokoje w celach służbowych, czy też aby spędzić w nich swój urlop, mogą znakomicie wypocząć w ciszy i cieszyć się pięknym wnętrzem, a obsługujący ich pracownicy wyróżniają się profesjonalizmem i indywidualnym podejściem do każdego z gości.

Równie istotna jest dbałość o ofertę kulinarną i serwowanie gościom zawsze świeżych potraw dostosowanych do ich oczekiwań i potrzeb. Często podawane są również specjały kuchni regionalnej, a składniki do ich przygotowywania pochodzą z upraw ekologicznych, co zapewnia wspaniały smak i aromat gotowych dań.