Aranżacja wnętrza restauracji to nie tylko wybór koloru ścian, ustawienie stołów, krzeseł, zastawy oraz obrusów i serwetek. Te elementy są oczywiście bardzo ważne, ale do stworzenia niepowtarzalnego wystroju potrzeba czegoś więcej – przede wszystkim oryginalnego pomysłu, który spajałby wszystkie elementy wystroju w jedną tematyczną całość.
Praktyczne rady
Przed przystąpieniem do prac aranżacyjnych warto wszystko jak najlepiej przemyśleć, aby wnętrze naszego lokalu nie było przypadkowe, ale harmonijnie łączyło się z typem podawanych posiłków i dzięki temu przyciągało gości do przyjścia i spędzenia tu nawet sporej ilości czasu.
Ważne elementy podczas projektowania to:
– zapewnienie co najmniej standardowej przestrzeni między tylnymi częściami krzeseł, odpowiednio duże przejścia dla obsługi kelnerskiej (co najmniej 60-90 cm), a przejście główne szerokie na co najmniej 120 cm;
– dostosowanie ustawienia krzeseł i stołów do wieku klientów naszej restauracji, pamiętajmy przy tym, że starsze osoby potrzebują wiekszej ilości przestrzeni;
– taki wystrój wnętrza, który zaciekawi klientów, ale jednocześnie również zapewni im dobry nastrój podczas oczekiwania na obsługę oraz spożywania posiłków;
– bardzo dokładne przemyślenie aranżacji wnętrza i dopasowanie jej do rodzaju klientów, których chcielibyśmy najczęściej gościć w naszym lokalu;
– oświetlenie wnętrza, a szczególnie barwa światła padającego na stoły, która powina być dobrana w taki sposób, aby zaakcentować widoczne na nich potrawy oraz zastawę i dzięki temu uwydatnić smak jedzenia;
– użycie jako dekoracji żywych roślin oraz kwiatów, które dodaje wnętrzu witalności i ociepla je, a także pozwala na maskowanie nieatrakcyjnych elementów na zewnątrz, w tym szczególnie śmietników czy brzydkich ścian sąsiednich budynków. Poza tym rośliny filtrują powietrze i produkują życiodajny tlen.